Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

Potvrđena optužnica protiv majke i kćerke zbog ubistva i čedomorstva

11.05.2020.

Kantonalni sud u Bihaću je svojim rješenjem od 07.05.2020. godine potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Elkasović Hanče (1978. godište) iz Bužima i Elkasović Lejle (2000. godište) iz Bužima zbog postojanja osnovane sumnje da je Elkasović Hanče počinila krivično djelo Ubistvo, a Elkasović Lejla krivično djelo Čedomorstvo.

Optužnicom im se stavlja na teret da su dana 16.08.2019.godine, oko 04,30 sati, u Bužimu, u naselju Elkasova Rijeka, u svojoj porodičnoj kući, nakon što se Elkasović Lejla porodila u prisustvu svoje majke Elkasović Hanče, Elkasović Lejla je rekla majci da ne želi to dijete, te su se optužene u namjeri da usmrte novorođenče dogovorile da ga usmrte gušenjem, nakon čega je Elkasović Hanče makazama prerezala pupčanik novorođenčeta, a da ga pritom nije zavezala, a potom je cijelo tijelo djeteta potpuno zamotala u čaršaf, a kasnije i u deku i ostavila dijete na pod pored kreveta gdje je ležala Lejla, te su tako ostavile dijete bez kisika, usljed čega je došlo do smrti djeteta iskrvarenjem kroz nepodvezani pupčanik i gušenjem usljed mehaničkog začepljenja nosa i usta.

Osnovanost predmetne optužnice Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je potvrdilo provedenom istragom i prikupljanjem brojnih dokaza, a prvenstveno nalazom i mišljenjem vještaka sudske medicine i patologije.  

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Kantonalnog suda u Bihaću.

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Kantonalno_tuzilastvo_Bihac.jpg