Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

Potvrđena optužnica protiv Kokot Mile zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

22.11.2019.

Dana 19.11.2019. godine Kantonalni sud u Bihaću svojim rješenjem potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignutu protiv Kokot Mile (1947. godište) iz Banje Luke, zbog postojanja osnovane sumnje da je kao saizvršilac počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. u vezi sa odredbom iz člana 22. preuzetog KZ SFRJ.

 

Osnovano se sumnja da je optuženi Kokot Mile za vrijeme oružanog sukoba u Republici Bosni i Hercegovini između Vojske Republike Srpske i Armije Republike Bosne i Hercegovine, kao pripadnik vojske Republike Srpske VP-7421 Sanski Most, postupao suprotno pravilima međunarodnog prava kršeći odredbe člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12.08.1949. godine, te člana 4. stav 2. tačka a) i g) Dopunskog protokola (Protokol II) uz navedenu Konvenciju, na način da je dana 04.08.1992. godine, u noćnim satima, zajedno sa još tri nepoznate osobe, naoružani i obučeni u vojne uniforme došli do porodične kuće vlasništvo B. R. u naselju Skucani Vakuf, općina Sanski Most, nakon čega su provalili ulazna vrata te kuće u kojoj su se te prilike nalazili B. R., njegova supruga B. V., te njihova djeca, B. E. i B. E., a potom je u kuću ušao osumnjičeni Kokot Mile zajedno sa jednim nepoznatim vojnikom osvjetljavajući prostor ispred sebe, baterijskim lampama skrivajući lica povezanom maramom odnosno kragnom vojničke bluze, dok su druga dva nepoznata vojnika ostala ispred kuće, da bi u toku daljnjeg dešavanja, osumnjičeni Kokot Mile ušao u sobu gdje se nalazila B. V. i njeno dvoje djece, E. i E., te uz prijetnju upotrebe oružja i psovanja „ustaške majke“ od E. oduzeo prstenje koje je ova morala skinuti sa ruku, a za to vrijeme drugi nepoznati vojnik je u susjednoj prostoriji teško fizički zlostavljajući B. R. tražio od ovoga novac i zlato, tukući ga kundakom puške po glavi uslijed čega je B. R. u više navrata padao u stanje bez svijesti pa kada nije više mogao izdržati teško fizičko premlaćivanje, ovom vojniku predao veću količinu „njemačkih“ maraka i „švicarskih“ franaka u protuvrijednosti od oko 15.000,00 DM, te zlatnog nakita u vrijednosti od oko 20.000,00 DM, a potom su osumnjičeni Kokot Mile i nepoznati vojnik, B. R., teško pretučenog i u stanju bez svijesti, uzeli za ruke i noge te ga izbacili kroz prozor u dvorište njegove kuće, gdje su ga, sutradan, pronašle njegove komšije i odvezle u bolnicu.

 

Osnovanost sumnje da je Kokot Mile izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret proizilazi iz mnogobrojnih dokaza koje je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona prikupilo tokom istrage, a naročito iz iskaza više svjedoka.

 

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji optuženog kod Kantonalnog suda u Bihaću.

 

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Kantonalno_tuzilastvo_Bihac.jpg