Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

Akcija MREŽA: Načelniku Općine Velika Kladuša produžen pritvor za dva mjeseca

18.09.2020.

Bihać, 18. septembra – Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, Kantonalni sud u Bihaću je za dva mjeseca produžio pritvor načelniku Općine Velika Kladuša.

Na ročištu koje je održano u srijedu 16.09.2020. godine, postupajuća tužiteljica je iznijela prijedlog Tužilaštva da se prvoosumnjičenom u predmetu MREŽA pritvor produži za tri mjeseca zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio više krivičnih djela zbog kojih se vodi istraga u ovom predmetu, kao i zbog postojanja pritvorskih razloga – okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo.

Kantonalni sud u Bihaću je odlučujući o prijedlogu Tužilaštva zaključio da postoje navedeni pritvorski razlozi, ali i da se sve radnje dokazivanja koje je Tužilaštvo u obavezi poduzeti za okončanje istrage i donošenje konačne tužilačke odluke mogu poduzeti u roku od dva mjeseca. Stoga je Sud osumnjičenom produžio pritvor za dva mjeseca, a ne za tri mjeseca, kako je to predloženo od strane Tužilaštva.

Pritvor po rješenju Suda može trajati do 18.11.2020. godine ili do nove odluke Suda.


Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da određivanje/produženje prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Kantonalno_tuzilastvo_Bihac.jpg