Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

Potvrđena optužnica protiv Burzić Sulejmana zbog ubistva i pokušaja ubistva

11.02.2020.

Bihać, 11. februar – Kantonalni sud u Bihaću je dana 07.02.2020. godine rješenjem potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja je podignuta protiv Burzić Sulejmana (1944. godište) iz Cazina zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio ubistvo i pokušaj ubistva. Dakle, optužnicom se optuženom Burzić Sulejmanu stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Ubistvo iz člana 166. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH u sticaju s krivičnim djelom Ubistvo u pokušaju iz člana 166. stav 1. u vezi s članom 28. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Optuženom Burzić Sulejmanu se stavlja na teret da je dana 15.08.2019. godine, u naselju Šepići u Cazinu, nakon kraće verbalne prepirke i fizičkog sukoba sa sinovima B.V. i B.E, u namjeri da ih usmrti, iz pištolja ispalio više hitaca. Pritom je oštećenom B.V. zadao tri ustrijelne rane od kojih je odmah preminuo. Prema oštećenom B.E. je ispalio više hitaca, ali ga nije pogodio. 

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je nakon višemjesečne istrage, saslušanja većeg broja svjedoka i angažiranja nekoliko vještaka, potvrdilo osnovanost ove optužnice, a koja je u konačnici potvrđena od strane Kantonalnog suda u Bihaću. 

Bitno je napomenuti da je predmetnom optužnicom Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona zatražilo produženje pritvora prema optuženom Burzić Sulejmanu, budući da isto smatra da postoje okolnosti koje opravdavaju strah da će optuženi boravkom na slobodi dovršiti pokušano krivično djelo, kao i da će njegovo puštanje na slobodu rezultirati stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda. Optuženi se prema rješenjima Kantonalnog suda u Bihaću u pritvoru nalazi od 15.08.2019. godine.

 

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Kantonalno_tuzilastvo_Bihac.jpg