Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

Vrhovni sud FBiH ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu u predmetu Mehali i drugi

10.02.2020.

Bihać, 10. februara – Vrhovni sud Federacije BiH djelomično je uvažio žalbu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i rješenjem od 17.12.2019. godine ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Bihaću u predmetu protiv optuženih Mehali Ismaila i Ferroukhi Walida.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je dana 31.08.2018. godine podiglo optužnicu protiv migranata Mehali Ismaila i Ferroukhi Walida zbog postojanja osnovane sumnje da su dana 15.06.2018. godine, u Velikoj Kladuši, kao saučesnici pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, iz koristoljublja usmrtili migranta iz Maroka. Nakon održanog glavnog pretresa pred Kantonalnim sudom u Bihaću, sud je presudom od 14.05.2019. godine optužene Mehali Ismaila i Ferroukhi Walida oslobodio od optužbe.

Izražavajući svoje neslaganje s razlozima zbog kojih je Kantonalni sud u Bihaću nepravosnažno oslobodio optužene, postupajuća tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona je protiv predmetne presude izjavila žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, koji je u odlučnom dijelu uvažio žalbu i ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Bihaću.

Rješenjem Vrhovnog suda Federacije BiH, predmet je vraćen Kantonalnom sudu u Bihaću na ponovo suđenje.

 

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da se svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Kantonalno_tuzilastvo_Bihac.jpg