Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

Potvrđena optužnica protiv Bajramović Halila i drugih zbog zloupotrebe položaja i drugih krivičnih djela

31.12.2019.

Kantonalni sud u Bihaću je svojim rješenjem od 23.12.2019. godine potvrdio sve tačke optužnice Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Bajramović Halila (1971. godište) iz Bihaća, Alibabić Rifeta (1946. godište) iz Bihaća, Havić Sanela (1972. godište) iz Bihaća i Topić Smaila (1957. godište) iz Cazina, kojom se ovim licima stavlja na teret počinjenje više krivičnih djela vezanih za Zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

 

Optuženima se stavlja na teret pet tačaka optužnice. Prvom tačkom je Bajramović Halilu stavljeno na teret da je 2005. godine, prilikom odobravanja pogodnosti, Hypo Alpe Adria Leasingu dao lažne podatke, uslijed čega je pribavio kreditna sredstva u iznosu od 1.024.000,00KM, a drugom tačkom da je 2005. godine, iz blagajne privrednog društva d.d. Dubrava čiji je bio faktički direktor, uzeo i za sebe prisvojio iznos od 49.900,00KM. Bajramović Halilu i Topić Smailu, se stavlja na teret da su kao saizvršioci, 2005. godine protupravno zasnovali založno pravo nad nekretninom – Hotel Union, odnosno pribavili za Bajramović Halila korist u vidu korištenja nekretnine koja je u vlasništvu d.d. Dubrava kao založne stvari u cilju odobrenja kredita. Bajramović Halilu i Alibabić Rifetu se stavlja na teret da su kao saizvršioci, 2007. godine svojim potpisom ovjerili ispravu iz koje proizilazi da Bajramović Halila platio 35 računa d.d. Dubrava u iznosu od preko 109.000,00KM, iako je dio tih računa plaćen s računa d.d. Dubrava, a dio nikad nije plaćen. U konačnici Bajramović Halilu i Alibabić Rifetu kao saizvršiocima, a Havić Sanelu kao pomagaču se stavlja na teret da su u periodu od 2007. do 2009. godine osnovali fiktivnu firmu kako bi d.d. Dubrava mogla poslovati budući da su joj računi bili blokirani, na koji način su prevarnim radnjama onemogućavali povjerioce d.d. Dubrava da naplate svoja potraživanja.

 

Na osnovu provedene istrage, saslušanja nekoliko desetina svjedoka i analize preko tristo materijalnih dokaza, osnovano se sumnja da su optužena lica počinila krivična djela koja im se stavljaju na teret.

 

Nakon potvrđivanja optužnice, u narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji od strane Kantonalnog suda u Bihaću.

 

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

·         u prilogu ovog saopštenja se nalazi dispozitiv optužnice.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Kantonalno_tuzilastvo_Bihac.jpg