Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

Zbog pronevjere u službi Dračić Sanela pravosnažno osuđena na 3 godine zatvora

22.11.2019.

Dana 24.09.2019. godine Vrhovni sud Federacije donio je pravosnažnu drugostepenu presudu kojom je Dračić Sanelu (1973. godište) iz Bosanskog Petrovca osudio na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine zbog produženog krivičnog djela Pronevjera u službi iz člana 384. stav 3. u vezi sa stavom 1. te sa članom 55. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Svojom presudom Vrhovni sud Federacije je preinačio prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom je Dračić Saneli prvobitno izrečena kazna zatvora u trajanju od 4 godine.

 

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je u postupku dokazalo da osuđena Dračić Sanela, u vremenskom periodu od 01.01.2010. godine do 31.07.2012. godine, u Bosanskom Petrovcu, kao odgovorna osoba u svojstvu blagajnika podružnice Šumarija Bosanski Petrovac u Šumskom privrednom društvu Unsko-sanske šume Bosanska Krupa, nakon što su kupci ogrjevnog drveta dolazili u poslovne prostorije podružnice s potvrdama o količini i vrsti drveta koju žele kupiti, te Dračić Saneli kao blagajnici podružnice uplaćivali novčani iznos za kupovinu tog ogrjevnog drveta, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, nije blagajnički prikazala, niti faktički položila u blagajnu i na transakcijski račun društva novac od 475 pojedinačnih uplata u ukupnom iznosu od 132.171,21 KM, već je isti novac koji joj je bio povjeren u službi, zadržala za sebe.

Također je dokazano da osuđena Dračić Sanela u vremenskom periodu od 01.01.2011. godine do 31.12.2011. godine, u Bosanskom Petrovcu, kao odgovorna osoba u svojstvu blagajnice Podružnice građenja mehanizacije i održavanje pri Šumskom privrednom društvu Unsko-sanske šume Bosanska Krupa, koja Podružnica se između ostalog bavila prodajom pijeska, obavljajući poslove blagajnika Podružnice je preuzimala dispozicije i uplaćeni novac radi blagajničkog evidentiranja, pa u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, nije blagajnički prikazala, niti faktički položila u blagajnu i na transakcijski račun društva novac od 24 pojedinačne uplate u ukupnom iznosu od 1964,43 KM, već je isti novac koji joj je bio povjeren u službi, zadržala za sebe.

 

Pravosnažnom presudom osuđenoj Dračić Saneli je izrečena i sigurnosna mjera zabrane vršenja djelatnosti blagajnika i drugih dužnosti vezanih za raspolaganje i rukovanje povjerenom imovinom u privrednim društvima ili uopće na radu u institucijama Federacije Bosne i Hercegovine u trajanju od 3 godine, računajući od dana pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika.jpg