Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

Određen jednomjesečni pritvor za desetero osumnjičenih iz akcije Pero

18.11.2019.

Nakon održanog ročišta u petak 15.11.2019. godine, na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, Kantonalni sud u Bihaću je odredio jednomjesečni pritvor za 10 osumnjičenih lica iz akcije Pero. Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je na ročištu dokazalo postojanje osnovane sumnje da je ovih 10 osumnjičenih lica počinilo krivična djela koja im se stavljaju na teret, i to Organizirani kriminal u vezi sa Zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, Primanjem dara ili drugih oblika koristi, Krivotvorenjem isprave, Pranjem novca i Utajom poreza, kao i da postoje zakonski pritvorski razlozi, odnosno naročite okolnosti koje ukazuju da će uticati na svjedoke ili prikriti, izmijeniti ili uništiti dokaze i time ometati krivični postupak i okolnosti koje ukazuju da će ponoviti krivično djelo.

 

Podsjećamo, u akciji Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) je u srijedu 13.11.2019. godine slobode lišila 20 osumnjičenih lica. Sva lica lišena slobode su ispitana od strane ovlaštenih službenih lica Državne agencije za istrage i zaštitu BiH i tužilačkog tima koji postupa u ovom predmetu, te je 10 osumnjičenih lica odlučilo sarađivati i već u fazi istrage, u prisustvu advokata, u svojim izjavama priznati počinjenje krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, te opisati način djelovanja ove kriminalne grupe. Zbog navedenog je zaključeno da u odnosu na ova lica, u ovom trenutku, ne postoje zakonski pritvorski razlozi, te su ista puštena da se brane sa slobode. Za preostalih 10 osumnjičenih lica, Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je predložilo određivanje mjere pritvora u istrazi zbog gore navedenih pritvorskih razloga, koje razloge je Kantonalni sud u Bihaću i uvažio.

 

Također podsjećamo da je akcija lišenja slobode rezultat petomjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja se vodi protiv 58 fizičkih i pravnih lica kojima se stavlja na teret da su u periodu od 2014. godine do danas, na području Cazina, Bihaća, Tuzle, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao organizirana grupa pronalazili lica kojima su bez odvijanja nastavnog procesa izdavali nezakonite certifikate, te osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome, a zauzvrat primali novac. Na ovaj način je u navedenom periodu izdano više hiljada nezakonitih diploma i stečena višemilionska protupravna imovinska korist. Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je provodeći istragu u proteklih 5 mjeseci uspjelo dokumentovati preko 300 izdanih lažnih diploma. Također se sumnja da su osumnjičena lica utajila porez u iznosu od preko 200 hiljada konvertabilnih maraka, na koji

način su oštetili Budžet Federacije BiH. Sumnja se i da su 3 osumnjičena lica iskoristila nelegalno stečeni novac za kupovinu nekretnina, na koji način su ga legalizirali.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona će u narednom periodu, prema svim osumnjičenim licima, nastaviti provoditi opsežne istražne radnje u ovom predmetu.

 

 

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da lišenje slobode/određivanje pritvora određenoj osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika.jpg