Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

U akciji kodnog naziva Pero zbog organiziranog kriminala slobode lišeno 20 lica

13.11.2019.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je danas u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) izvelo akciju kodnog naziva „Pero“ u kojoj je slobode lišeno 20 lica. Današnja akcija je rezultat petomjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja se vodi protiv 58 fizičkih i pravnih lica zbog Organiziranog kriminala u vezi sa Zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, Primanjem dara ili drugih oblika koristi, Krivotvorenjem isprave, Pranjem novca i Utajom poreza.

 

Osumnjičenima u ovoj istrazi se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da su u periodu od 2014. godine do danas, na području Cazina, Bihaća, Tuzle, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao organizirana grupa  pronalazili lica kojima su bez odvijanja nastavnog procesa izdavali nezakonite certifikate, te osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome, a zauzvrat primali novac. Na ovaj način je u navedenom periodu izdano više hiljada nezakonitih diploma i stečena višemilionska protupravna imovinska korist. Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je provodeći istragu u proteklih 5 mjeseci uspjelo dokumentovati preko 300 izdanih lažnih diploma. Također se sumnja da su osumnjičena lica utajila porez u iznosu od preko 200 hiljada konvertabilnih maraka, na koji način su oštetili Budžet Federacije BiH. Nadalje, sumnja se da su 3 osumnjičena lica iskoristila nelegalno stečeni novac za kupovinu nekretnina, na koji način su ga legalizirali.

 

Pretresi su izvršeni na više lokacija u Cazinu, Bihaću, Tuzli, Zenici, Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Visokom, nakon čega je na računima osumnjičenih blokirano preko 1 milion konvertabilnih maraka koje se dovode u vezu s Pranjem novca.

 

Lica lišena slobode se trenutno nalaze na kriminalističkoj obradi, nakon čega će biti predana tužilačkom timu koji postupa u ovom predmetu koji će ih ispitati. Nakon ispitivanja, biti će odlučeno o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora nadležnom sudu.

 

 

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da lišenje slobode određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika.jpg