Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

Osumnjičenom H.S. određen pritvor

28.10.2019.

Općinski sud u Bihaću je na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona dana 27.10.2019. godine odredio jednomjesečni pritvor licu inicijala H.S. zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio dva krivična djela – Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga i Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, te zbog postojanja pritvorskih razloga propisanih Zakonom o krivičnom postupku, odnosno zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenog, zbog postojanja bojazni da će ponoviti krivična djela koja mu se stavljaju na teret, te zbog postojanja vanrednih okolnosti zbog kojih bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda i mira.

Podsjećamo da su dana 25.10.2019. godine ovlaštena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, pod nadzorom ovog Tužilaštva, izvršila pretres objekata koje posjeduje osumnjičeni H.S, te tom prilikom lišila slobode osumnjičenog i izuzela više predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku. Narednog dana osumnjičeni je predan postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona od strane kojeg je ispitan, nakon čega je Općinskom sudu u Bihaću upućen prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Akcija Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Ministarstva unutrašnjih poslova inicirana je nakon pojavljivanja snimka osumnjičenog na društvenim mrežama kako konzumira opojnu drogu.

 

 

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da lišenje slobode određene osobe/određivanje pritvora određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika.jpg