Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

Federalni inspektor Brkić Edvin nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci zbog primanja dara

17.10.2019.

Dana 02.10.2019. godine Općinski sud u Sanskom Mostu donio je prvostepenu presudu kojom je tržišnog turističko-ugostiteljskog inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove Brkić Edvina (1981. godište) iz Sarajeva osudio na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci zbog produženog krivičnog djela – Primanje dara ili drugih oblika koristi iz člana 380. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH, u vezi s članom 55. istog Zakona. Istom presudom Brkić Edvinu je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja poslova radnog mjesta državnog službenika – inspektora na bilo kojem nivou vlasti u Federaciji u trajanju od 2 (dvije) godine. Također, presudom je od Brkić Edvina trajno oduzet novac u iznosu od 400,00KM koji predstavlja imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom, a koji je privremeno oduzet prilikom lišavanja slobode dana 15.03.2019. godine.

 

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je nakon provedene istrage dokazalo da je Brkić Edvin dana 15.03.2019. godine, u Ključu, u dva navrata zahtijevao i primio dar u iznosu od po 200,00KM kako u okviru svojih ovlaštenja ne bi izvršio službenu radnju inspekcijskog nadzora, na koji način je počinio produženo krivično djelo Primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH, u vezi s članom 55. istog Zakona.

 

Obzirom da je nakon podizanja optužnice od strane Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i predočenja u istrazi pribavljenih dokaza, Brkić Edvin zaključio sporazum s Kantonalnim tužilaštvom Unsko-sanskog kantona kojim je priznao izvršenje krivičnog djela koje mu se stavlja na teret i saglasio se s izricanjem predmetne sankcije, isti u daljnjem postupku nema pravo žalbe na izrečenu sankciju. U daljnjem postupku stranke imaju pravo izjaviti žalbu iz drugih razloga zbog kojih se može pobijati presuda.

 

 

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da donošenje prvostepene/nepravosnažne presude protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Kantonalno_tuzilastvo_Bihac.jpg