Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

Potvrđena optužnica protiv vojnog stražara Abdagić Eseda zbog ubistva ratnog zarobljenika 1993. godine

09.07.2019.

Dana 03.07.2019. godine Kantonalni sud u Bihaću svojim rješenjem potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignutu protiv Abdagić Eseda (1963. godište) iz Waterlooa, Iowa zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. preuzetog Krivičnog zakona Savezne Federativne Republike Jugoslavije.

 

Osnovano se sumnja da je optuženi Abdagić Esed za vrijeme rata i oružanog sukoba u Republici Bosni i Hercegovini između pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i vojske Republike Srpske kao pripadnik 5. Korpusa u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine (5. bataljon vojne policije - VJ 5665 Bihać) na dužnosti vojnog stražara u Okružnom zatvoru u Bihaću, postupao suprotno pravilima međunarodnog prava kršeći odredbe zajedničkog člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12. avgusta 1949. godine, na način da je dana 20.12.1993. godine, u popodnevnim satima, kao zatvorski stražar u Okružnom zatvoru u Bihaću, ušao u zatvorsku ćeliju u kojoj se tada nalazio vojni zarobljenik J. T., pripadnik 2. Krajiškog korpusa vojske Republike Srpske, a nakon toga ovoga odveo u zatvorsko dvorište, te u namjeri da ga liši života, više ga puta udario nogama na kojima je imao vojničke čizme u predio stomaka i grudi pa kada je oštećeni J. T. zbog iscrpljenosti pao na zemlju, uz pomoć zatvorskog stražara H. S. istog odveo u zatvorsku ćeliju gdje je spomenuti zarobljenik nakon kraćeg vremena od zadobijenih povreda umro.

 

Osnovanost sumnje da je Abdagić Esed izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret proizilazi iz mnogobrojnih dokaza koje je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona prikupilo tokom istrage, a naročito iz iskaza više svjedoka.

 

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji optuženog kod Kantonalnog suda u Bihaću.

 

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika2.png