Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio optužnicu protiv Ičanović Kasima zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

16.05.2019.

Svojim rješenjem od 14.05.2019. godine Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK Bihać kojom se Ičanović Kasimu (1959. godište) iz Velike Kladuše stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. preuzetog Krivičnog zakona SFRJ.

 

Osnovano se sumnja da je optuženi Ičanović Kasim za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine, sa jedne, i Narodne odbrane tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna s druge strane, na području općine Velika Kladuša, kao pripadnik NO AP ZB, postupao suprotno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe člana 3. stav 1. tačka a) i c) Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata od 12. avgusta 1949. godine, u junu 1995. godine, u mjestu Nepeke, općina Velika Kladuša, svjesno prisilio drugu osobu na seksualni odnos tj. izvršio silovanje, te time počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. preuzetog Krivičnog zakona SFRJ.

 

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać je saslušavanjem više svjedoka, vještačenjem i analizom materijalne dokumentacije potvrdilo osnovanost sumnje da je optuženi Ičanović Kasim počinio krivično djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret.

 

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Kantonalnog suda u Bihaću.

 

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika2.png