Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

Potvrđena optužnica protiv dva policijska službenika zbog zloupotrebe položaja

22.04.2019.

Dana 12.04.2019. godine Općinski sud u Cazinu je svojim rješenjem potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK Bihać protiv komandira Policijske stanice Cazin Ljubijankić Saida (1969. godište) iz Cazina i policijskog službenika Policijske stanice Cazin Šabić Admira (1975. godište) iz Cazina zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. u vezi s članom 31. Krivičnog zakona FBiH.

 

Optuženima se stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da su Ljubijankić Said kao službena osoba – komandir Policijske stanice Cazin, a Šabić Admir kao službena osoba – policajac referent za materijalno tehnička sredstva u Policijskoj stanici Cazin, dana 03.01.2019. godine u Policijskoj stanici u Cazinu, koristeći svoj službeni položaj pribavili korist P. N., na način da su zajedničkim djelovanjem postupali suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji USK („Službeni glasnik br. 11/07“), te znajući i svjesni da se vatreno oružje koje je oduzeto zbog učinjenog prekršaja ne može vratiti prije okončanja sudskog postupka, koji je pokrenut na osnovu zahtjeva Policijske stanice Cazin i vođen protiv P.N., Ljubijankić Said kao komandir Policijske stanice Cazin naredio da se P.N., sporni pištolj kao predmet prekršaja vrati, a Šabić Admir prihvatio nezakonitu naredbu komandira Policijske stanice Cazin, te sačinio potvrdu i sporni pištolj vratio P.N., na koji način su htijući, pribavili korist P.N. u vidu nepripadajućeg prava na držanje – posjedovanje navedenog oružja.

 

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać je nakon provođenja više istražnih radnji, saslušanja svjedoka i analize pribavljene dokumentacije, uputilo Općinskom sudu u Cazinu predmetnu optužnicu na potvrđivanje koji je svojim rješenjem potvrdio postojanje osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

 

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji pred Općinskim sudom u Cazinu.

 

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika2.png