Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

Akcija MREŽA: Zatražiće se pritvor i mjere zabrane, troje sarađivalo i pušteno na slobodu

19.06.2020.

Bihać, 19. juna – Lica lišena slobode u jučerašnjoj akciji kodnog naziva „Mreža“ su ispitana od strane postupajućeg tužioca. Nakon ispitivanja je odlučeno da će Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona uputiti Kantonalnom sudu u Bihaću obrazložen prijedlog za određivanje mjere pritvora prema dva osumnjičena lica. Zatražiće se i određivanje mjera zabrane prema jednom osumnjičenom licu. Tri osumnjičena lica su pri iznošenju svojih odbrana priznala izvršenje krivičnog djela i sarađivala s Tužilaštvom. Uvažavajući ovu činjenicu, odlučeno je da u odnosu na ova lica ne postoje razlozi za predlaganje pritvora ili mjera zabrane, te su ista puštena na slobodu. Jedno lice protiv kojeg se vodi istraga je trenutno nedostupno Tužilaštvu.

Podsjetimo, jučerašnja akcija je rezultat višemjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja se vodi protiv sedam fizičkih i jednog pravnog lica, gdje se osumnjičenima stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u sticaju i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.


Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da lišenje slobode određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Kantonalno_tuzilastvo_Bihac.jpg