Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

U akciji Pero slobode lišeni policijski službenik i skupštinski poslanik, istraga proširena na ukupno 72 lica

09.12.2019.

U okviru nastavka akcije Pero, po nalogu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona danas (09.12.2019. godine) su slobode lišeni poslanik u Skupštini Unsko-sanskog kantona P.R. i policijski službenik Sektora kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Č.A. Njima se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da su koristeći svoj službeni položaj i uticajni položaj posredovali da odgovorna osoba u pravnom licu izvrši službenu radnju, te podstrekavali na izradu lažnih javnih isprava – diploma bez provođenja nastavnog procesa i bez stvarnih i zakonitih provođenja prekvalifikacija za treća lica, s ciljem da se ovako stečene diplome upotrijebe kao prave. Na ovaj način bi svaki od osumnjičenih lica počinio krivično djelo Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem u sticaju sa krivičnim djelom Krivotvorenje isprave u podstrekavanju. Ova lica će u toku današnjeg dana biti kriminalistički obrađena od strane pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, nakon čega će biti predana postupajućem tužiocu koji će ih ispitati.

 

U toku današnjeg dana također će biti ispitano 14 osumnjičenih zaposlenika PU „Vita Plus“ Cazin i „Visoke međunarodne škole“ Cazin. Ova lica su obuhvaćena proširenom istragom u predmetu Pero. Podsjećamo da je istraga inicijalno obuhvaćala 58 fizičkih i pravnih lica, te da je ista sada proširena na ukupno 72 lica zbog Organiziranog kriminala u vezi sa Zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, Primanjem dara ili drugih oblika koristi, Krivotvorenjem isprave, Pranjem novca i Utajom poreza.

 

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da lišenje slobode određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika.jpg