Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

Tužilaštvo USK zatražilo određivanje jednomjesečnog pritvora protiv osumnjičenog B.S. zbog ubistva i pokušaja ubistva

16.08.2019.

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK je dana 16.08.2019. godine ovom Tužilaštvu dostavilo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu u kojem je dokumentovano da je dana 15.08.2019. godine u naselju Šepići, Grad Cazin u dvorištu svoje porodične osumnjičeni B.S. nakon verbalne prepirke i fizičkog obračuna sa oštećenima B.V. i B.E. drvenom palicom udario više puta B.V., da bi potom iz vatrenog oružja ispalio u pravcu istog više hitaca te mu nanio povrede usljed kojih je B.V. na licu mjesta preminuo, nakon čega je ispalio nekoliko hitaca i u pravcu B.E. kojeg nije uspio pogoditi.

 

Tužilaštvo USK je zajedno sa pripadnicima MUP USK izvršilo istražne radnje uviđaj na licu mjesta, dok je osumnjičeni u međuvremenu lišen slobode. Nakon kriminalističke obrade osumnjičeni je predan u prostorije Tužilaštva, gdje je ispitan od strane postupajućeg tužioca. Uzimajući u obzir okolnosti datog slučaja tužilac je dana 16.08.2019. godine Kantonalnom sudu u Bihaću podnio prijedlog za određivanje pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da je osumnjičeni počinio krivično djelo  Ubistvo iz člana 166. stav 1. u sticaju sa krivičnim djelom Ubistvo iz člana 166. stav 1. u vezi sa članom 28., a sve u vezi sa članom 54.   Krivičnog zakona F BiH, a iz razloga postojanja pritvorskih razloga predviđenih odredbom člana 146. stav 1. tačka b), c) i d) KZ FBiH, odnosno zbog postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke i postojanja okolnosti koje opravdaju bojazan da će dovršiti pokušano krivično djelo, kao i iz razloga je bi njegovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

 

 

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da lišenje slobode određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika2.png