Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

Održan sastanak sa šefom Misije IOM-a u BiH

09.05.2019.

Dana 09.05.2019. godine u prostorijama Kantonalnog tužilaštva USK Bihać na poziv glavne kantonalne tužiteljice Amidžić Fadile održan je sastanak sa šefom Misije IOM-a u BiH gospodinom Peterom Van der Auweraertom na temu izazova u procesuiranju krivičnih djela čiji su počinioci migranti.

 

Sastanku su prisustvovali glavna kantonalna tužiteljica Amidžić Fadila, zamjenik glavne kantonalne tužiteljice Mesić Jasmin, šefica Odsjeka općeg kriminala Kadić Alida i sekretar Tužilaštva Smajić Damir. Prisutni su upoznali gospodina Van der Auweraerta s brojem zaprimljenih krivičnih prijava protiv migranata, aktivnostima i radom Tužilaštva na ovim predmetima, kao i izazovima i problemima s kojima se susreće u procesuiranju istih.

 

Glavna kantonalna tužiteljica Amidžić Fadila je istakla da se predmeti protiv migranata rješavaju prioritetno obzirom da se radi o licima koja su u tranzitu i koja veoma kratko borave na teritoriji Unsko-sanskog kantona, te da je za sve počinioce težih krivičnih djela predložena i određena mjera pritvora kako bi se izbjeglo eventualno nekažnjavanje ovih lica. Kao primjer pozitivne prakse istaknuta je činjenica da je ekspeditivno procesuiranje u ovim predmetima dovelo do izricanja nekoliko pravosnažnih presuda kojima su lica osuđena na zatvorske kazne.

 

Kao ključni izazov u procesuiranju migranata, učesnici sastanka su identificirali dužinu procesa identificiranja migranata. Prisutni su upoznali gospodina Van der Auweraerta s mjerama i radnjama koje Kantonalno tužilaštvo USK Bihać poduzima na pribavljanju podataka o identitetu migranata u svakom pojedinom slučaju.

 

Zaključak je učesnika da će se u narednom periodu poduzeti zajedničke aktivnosti Misije IOM-a u BiH i Kantonalnog tužilaštva USK Bihać kako bi se što brže i efikasnije procesuirali migranti koji su počinioci krivičnih djela.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

01.JPG

02.JPG

04.JPG

Ostale fotografije