Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio optužnicu za pronevjeru u službi

14.03.2019.

Kantonalni sud u Bihaću je svojim rješenjem od 06.03.2019. godine u cjelosti potvrdio optužnicu koju je Kantonalno tužilaštvo USK Bihać podiglo protiv Ponjević Adisa (1989. godište) iz Cazina zbog krivičnog djela Pronevjera u službi iz člana 384. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona FBiH, u sticaju sa produženim krivičnim djelom – Krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 1. u vezi sa članom 55. KZ FBiH, a sve u vezi sa članom 54. KZ FBiH.

 

Optuženom Ponjević Adisu se stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je u vremenskom periodu od 1. marta 2017. godine pa do 20. januara 2018. godine, radeći na radnom mjestu „prodavač“ u privrednom društvu (…), a faktički obavljajući posao poslovođe benzinske pumpe, kao organizacione jedinice navedenog privrednog društva, poslovi kojeg radnog mjesta su obuhvaćali izdavanje goriva kupcima, naplatu prodanog goriva, vođenje evidencije o prodanom gorivu te predaju pazara ostvarenog na benzinskoj pumpi, na određene dane, nakon zaključenja kase, preuzimao novac ostvaren prodajom naftnih derivata na benzinskoj pumpi, koji novac mu je bio povjeren na radu kao prodavaču odnosno poslovođi na predmetnoj benzinskoj pumpi, a u svrhu predaje pazara osnivaču (…) ili poslovođi navedenog društva (…), te, navedenim licima, u pojedinim slučajevima, predavao manji iznos pazara od stvarno ostvarenog, pa je tako novčane iznose koje nije predao ni osnivaču ni poslovođi društva (…), u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, prisvojio sebi, kojih radnji i posljedica tih radnji je bio svjestan, te ih je htio, prisvojivši na opisan način novac u iznosu od 54.086,40 KM.

 

Također se osnovano sumnja da je optuženi Ponjević Adis u vremenskom periodu od 1. marta 2017. godine pa do 20. januara 2018. godine, kao odgovorna osoba u svojstvu prodavača odnosno poslovođe organizacione jedinice – „benzinska pumpa“ u privrednom društvu (…), u poslovnu ispravu – „Popisna lista – dnevni promet“, u koju su prodavači evidentirali količine prodanog goriva na određeni dan, unosio netačne podatke.

 

Na osnovu iskaza više od deset svjedoka, provedenog financijskog vještačenja i analize više desetina materijalnih dokaza, proizilazi da je optuženi Ponjević Adis radeći kao prodavač na benzinskoj pumpi, u poslovnim ispravama namjerno vršio pogrešno prepisivanje krajnjeg stanja prethodnog dana u početno stanje tekućeg dana temeljem čega se pojavljivala razlika u stanju i koja razlika u poslovnim ispravama mu je omogućila da u konačnici prisvoji iznos od   54.086,40 KM.

 

Predmetnom optužnicom nadležnom sudu je predloženo da od optuženog Ponjević Adisa oduzme protupravnu imovinsku korist u iznosu od  54.086,40 KM, kao i da mu izrekne sigurnosnu mjeru zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije, odnosno da mu zabrani vršenje zvanja prodavača u trajanju ne kraćem od tri godine.

 

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika3.png