Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

mail print fav manja slovaveća slova

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio optužnicu protiv Velić Sabahudina zbog protupravnih djela ubistva, povrede mira pokojnika i mučenja i ubijanja životinje

07.01.2019.

Dana 10.12.2018. godine, Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK Bihać kojom se osumnjičenom Velić Sabahudinu (1985. godište) iz Bosanske Krupe stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je u stanju neuračunljivosti, u sticaju, počinio protupravno djelo Ubistvo iz člana 166. stav 2. tačka a) KZ FBiH, protupravno djelo Povreda mira pokojnika iz člana 379. stav 2. KZ FBiH i protupravno djelo Mučenje i ubijanje životinje iz člana 318. stav 1. KZ FBiH.

Predmetnom optužnicom se optuženom Velić Sabahudinu stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je neutvrđenog dana u prvoj polovini septembra 2018. godine, u dvorištu svoje porodične kuće koja se nalazi u zaseoku Velići, mjesto Mahmić Selo, općina Bosanske Krupa, ne mogavši shvatiti značaj svog djela i upravljati svojim postupcima uslijed duševne bolesti psihotičnog karaktera iz shizofrenog spektra, na podmukao način usmrtio svoju majku, uništio dijelove tijela svoje majke i oskrnavio njene organe, te da je ubio svog psa.

Predmetnom optužnicom, Kantonalno tužilaštvo USK Bihać također je predložilo produženje mjere pritvora prema optuženom Velić Sabahudinu zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio protupravna djela koja mu se stavljaju na teret, zbog postojanja okolnosti koje opravdavaju strah da će ponoviti djelo, te zbog postojanja vanrednih okolnosti koje bi rezultirale prijetnjom narušavanja javnog reda. Kantonalni sud u Bihaću je dana 12.12.2018. godine svojim rješenjem produžio mjeru pritvora prema optuženom Velić Sabahudinu u trajanju od dva mjeseca.

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

KANTONALNO TUŽILAŠTVO USK BIHAĆ


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

KT-USK.jpg