Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

mail print fav manja slovaveća slova

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio optužnicu protiv Alagić Edite zbog pronevjere u službi

20.11.2018.

Dana 09.11.2018. godine, Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK Bihać protiv Alagić Edite (1983. godište) iz Bihaća zbog krivičnog djela Pronevjera u službi iz člana 384. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH.

Predmetnom optužnicom Alagić Editi je stavljeno na teret postojanje osnovane sumnje da je u vremenskom periodu od 06. novembra 2015. godine pa do 15. novembra 2016. godine, radeći na radnom mjestu „Prodavač V“ u (…), a u opis poslova kojeg radnog mjesta spada i obavljanje rada na kasi i zaprimanje novca od kupca za prodatu robu, pošto su prethodno različiti kupci izabrali različite artikle u samoposluzi supermarketa i iste donijeli na kasu na kojoj je u tom momentu radila Edita Alagić kako bi izvršili kupovinu tih artikala, te nakon elektroničkog evidentiranja tih artikala u softveru (…) u kojem radnici na kasi evidentiraju prodane proizvode, od kupaca naplaćivala novac za kupljene artikle, da bi, nakon što kupci sa kupljenom robom napuste područje na kojem je smještena kasa na kojoj je u tom momentu radila osumnjičena, u pojedinim slučajevima sa svog korisničkog naloga u softveru u kojem se evidentira prodaja vršila brisanje evidencije o prodaji određenih artikala koje su kupci tom prilikom kupili, dok je novac koji je naplatila od kupaca za te artikle, a koji novac joj je bio povjeren na radu kao osobi koja radi na kasi naprijed navedenog hipermarketa, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, sukcesivno prisvajala za sebe, kojih radnji i posljedica tih radnji je bila svjesna, te ih je htjela, prisvojivši na opisani način novac u ukupnom iznosu od 54.097,74 KM. 

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać je također predložilo da sud od optužene Alagić Edite oduzme pribavljenu protupravnu imovinsku korist u iznosu od 54.097,74 KM, te da optuženoj Alagić Editi izrekne sigurnosnu mjeru zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije, odnosno da joj zabrani vršenje zvanja prodavača u trajanju ne kraćem od 3 godine.

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

KANTONALNO TUŽILAŠTVO USK BIHAĆ


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Kantonalno_tuzilastvo_Bihac.jpg