Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Unsko-sanskog kantona

mail print fav manja slovaveća slova

Saopštenje u vezi medijskih natpisa o Afganistancu optuženom za višestruko ubistvo

30.10.2018.

U vezi pisanja medija o migrantu iz Afganistana koji je navodno ubio petoro ljudi u sukobu migranata u Makedoniji i koji je lišen slobode u Bihaću, u cilju upoznavanja javnosti, nakon izvršenih provjera kroz službene evidencije, Kantonalno tužilaštvo USK Bihać iznosi sljedeće;

Ovo Tužilaštvo je dana 28.08.2018. godine zaprimilo prijavu da je u privremenom migrantskom kampu „Borići“ u Bihaću, lice inicijala H.A. prepoznato kao lice koje je učestvovalo u ubistvu jednog migranta na granici Grčke i Makedonije.

Temeljem ovakvih navoda, putem NCB Interpola Sarajevo zatraženo je da se izvrše provjere kod Interpola Grčke i Interpola Makedonije o konkretnom događaju. O strane Interpola Makedonije zaprimljena je obavijest da slučaj ubistva migranta nije evidentiran na teritoriji ove države. Interpol Grčke se izjasnio da su njihovi policijski organi istraživali slučaj ubistva migranta iz Pakistana koji se desio na njihovoj teritoriji u julu 2018. godine, ali da je upoređivanjem biometrijskih podataka lica H.A. koje je lišeno slobode u Bihaću utvrđeno da isti nije povezan s ovim događajem.

Nakon izvršenih provjera, obzirom da nisu postojali osnovi sumnje da je lice H.A. počinilo djelo zbog kojeg je prijavljeno, ovo Tužilaštvo je u ovom predmetu donijelo odluku da se istraga neće provoditi.

 

                                   KANTONALNO TUŽILAŠTVO USK BIHAĆ

 


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Kantonalno_tuzilastvo_Bihac.jpg